Wetswijziging 1 september 2015 schrapt de ondertrouw

Ondertrouw is niet meer! Paren die willen gaan trouwen of een partnerschap willen aangaan, volstaan nu met een voornemen. Verandert er dan veel? Eigenlijk valt dat wel mee. In plaats van de ondertrouwakte tekenen jullie nu het voornemen. Daarin verklaren jullie dat de gegevens die bekend zijn kloppen, dat jullie niet al gehuwd of gepartnerd zijn en eventueel dat jullie het huwelijk of partnerschap niet aangaan om een verblijfsvergunning te verkrijgen. Op het moment dat jullie dit voornemen doen, moeten ook de getuigen bekend zijn, compleet met kopieën van hun identiteitsbewijzen. Dus ook nu zou ik zorgen dat er een fles bubbels koud ligt om dit te vieren! Het is immers de officiële eerste stap naar de huwelijksakte.

Zodra jullie het voornemen hebben gedaan gaat de periode in van 14 dagen, die ook goldt bij de ondertrouw. In die twee weken kan de ambtenaar van de burgerlijke stand nog onderzoek doen als ze twijfelen over jullie huwelijksbevoegdheid. Het is dus ook nu zo dat jullie minimaal 2 weken moeten wachten voordat jullie kunnen trouwen en de maximale wachttijd is een jaar. Dus ook daar is niets verandert.

Wat ook verandert is de plaats waar jullie dat voornemen doen. Ondertrouw moesten jullie doen in de gemeente waar één van jullie woonde, maar nu doe je dat in de gemeente waar jullie gaan trouwen. Daar zit een maar aan, want het mág wel in jullie eigen gemeente. Zij moeten de documenten dan doorsturen. Naar alle waarschijnlijkheid zullen zij jullie doorverwijzen naar de trouwgemeente, maar wettig gezien mogen jullie dit voornemen overal doen. Dus als je in Goes woont en in Veendam wilt trouwen, hoef je niet persé naar Veendam om het voornemen te doen.

Gemeenten die al in een Pilot draaien zullen het voornemen digitaal accepteren, maar zolang dit nog niet bij wet geregeld is zullen jullie in de meeste gemeenten gevraagd worden naar het gemeentehuis te komen. Schriftelijk indienen mag ook.

Wonen jullie niet in Nederland maar is één van jullie beiden Nederlander, dan mag je hier wel trouwen. Dan moeten jullie het voornemen doen in de gemeente Den Haag bij de afdeling Landelijke Taken.

Als jullie in Amsterdam gaan trouwen, kan ik ook nu nog voor jullie op pad om dit voor jullie te regelen. Ik kan dan het voornemen voor jullie doen en gelijk de reservering bij de gemeente doen.

ondertrouw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.