Wetswijziging 5 december 2015

Op 5 december 2015 is de Wet Tegengaan Huwelijksdwang ingegaan. Hierin is o.a. opgenomen dat de minimale leeftijd om te kunnen trouwen in Nederland altijd 18 jaar is. Daar kan ook een rechter geen verandering meer in brengen.

Daarnaast mogen neven en nichten niet meer met elkaar trouwen. Tenzij. In de wet is opgenomen:

Artikel 41a

Een huwelijk mag niet worden gesloten tussen hen die elkander, hetzij van nature hetzij familierechtelijk, als bloedverwanten bestaan in de derde of vierde graad in de zijlinie, tenzij de aanstaande echtgenoten bij de ambtenaar van de burgerlijke stand ieder een beëdigde verklaring hebben afgelegd, inhoudende dat zij hun vrije toestemming tot het huwelijk geven.

Wat betekent dit in de praktijk?

Als een paar bij de Melding Voorgenomen Huwelijk aangeeft dat zij neef en nicht van elkaar zijn, zal de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar het huwelijk wordt voltrokken beide partijen oproepen. Zij worden ieder afzonderlijk van elkaar gehoord. De ambtenaar zal hier beoordelen of er sprake is van dwang. Is hij/zij overtuigd dan zullen de aanstaande echtgenoten nog onder ede moeten verklaren dat zij vrije toestemming geven tot het huwelijk. Alleen dan kan het huwelijk worden voltrokken.

arranged-marriage

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.